Začínala bez kapitálu, dnes vyrába stovky až tisícky koláčikov denne! Čím sú sladkosti od Nueva Via Cakes tak výnimočné a v čom spočíva tajomstvo ich chuti? + ROZHOVOR

Dianka Samolejová sa už od svojich 16 rokov venuje príprave raw dezertov. Po skončení strednej školy sa rozhodla ísť za svojim snom a založila si firmu s neobvyklým názvom Nueva Via Cakes. Svoju prácu miluje nadovšetko a nevymenila by za žiadnu inú. Čo Dianku na jej práci najviac napĺňa a prečo sú jej koláčiky iné ako všetky ostatné? Nielen to, ale i množstvo ďalších zaujímavostí sa dozviete v exkluzívnom rozhovore s Diankou Samolejovou len na M magazín.sk.

Začínala bez kapitálu, dnes vyrába stovky až tisícky koláčikov denne! Čím sú sladkosti od Nueva Via Cakes tak výnimočné a v čom spočíva tajomstvo ich chuti?

Dianka, každá záľuba či pozitívny vzťah k niečomu pramení z určitého podnetu. Čo bolo hlavným podnetom pre teba ísť inovatívnou cestou cukrárenskej výroby?

Hlavný podnet u mňa prišiel, keď som mala 16 rokov a kvôli potravinovým intoleranciám som sa rozhodla stravovať zdravšie. V obchodoch však bolo náročné zohnať produkty, ktoré by vyhovovali mojim kritériám a u sladkostí to bol dvakrát tak veľký problém. Preto som začala experimentovať a vytvárať vlastné, zdravé sladkosti. Bola som nadšená z toho ako sa dá iba z prírodných surovín, bez použitia múky, cukru a živočíšnych produktov, vytvoriť chuťovo identický, či dokonca ešte lepší koláčik. Cítila som chuť podeliť sa o to so svojím okolím a o radosť z toho, keď som videla, ako im moje výtvory chutia.

Mnohé veci v sebe máme hneď a na iné musíme rôznymi životnými cestami prísť. Mala si vzťah k vareniu či pečeniu odjakživa, alebo sa v tebe tento vzťah vyprofiloval postupne?

Už od malička si pamätám ako som nadšene pomáhala pri pečení a tešila sa z celého procesu. Neskôr som vždy pripravovala koláče a pohostenie na oslavy s kamarátmi a rada som sa pozerala ako im chutí. Avšak úplnou vášňou sa pre mňa stali až raw dezerty vďaka pridanej hodnote zdravia, prírodných surovín a celého inovatívneho procesu. Odvtedy som v nich ponorená nonstop: vymýšľam recepty, kombinácie rôznych chutí, aby boli vizuálne zaujímavé a podľa predstáv zákazníkov … no proste stále lepšie a lepšie. V podstate každý deň sa väčšina mojich myšlienok točí okolo raw dezertov. Je to môj svet a najväčšia vášeň.

Všetko sa vraj deje vtedy, keď nastane ten správny čas. Kedy si si povedala, že to skúsiš práve s raw maškrtami?

Začať podnikať s raw dezertmi som sa rozhodla v 18 rokoch, pol roka pred koncom strednej školy. Vtedy sa človek rozhoduje čo ďalej, najčastejšie na akú vysokú školu pôjde. Najskôr som plánovala ísť študovať výživu, pretože to bola oblasť, ktorá ma zaujímala. Ale vznikla aj myšlienka, prečo nezaložiť vlastnú firmu a v podstate priamo vytvoriť či rozšíriť prístup k zdravým produktom. Zo začiatku mi to prišlo nereálne lebo som bola mladá, bez skúseností či kapitálu. No som rada, že som našla odvahu a uverila, že keď chcem, je to možné. V zásade si ale myslím, že najsprávnejší čas nepríde nikdy, treba sa iba rozhodnúť.

Nueva Via Cakes je veľmi zaujímavý obchodný názov. Prečo si sa rozhodla pre práve tento názov? Zvažovala si aj iné názvy?

Ďakujem a som rada, že vám príde zaujímavý. Pre väčšinu ľudí je trochu ťažší, ale ja som s ním plne stotožnená. Nueva Via v preklade znamená nová cesta. Názov môže symbolizovať viacero pohľadov: nový spôsob prípravy koláčikov, nový postoj k strave, spoznávanie nových chutí … Pre mňa osobne je to cesta ako prispieť malým kúskom k tomu, čoho by som chcela vo svete vidieť viac.

Čo všetko si môžeme momentálne pod značkou Nueva Via Cakes predstaviť?

Špecializujeme sa výlučne iba na raw dezerty a to v rôznych formách: cupcaky, donuty, bonboniéry, narodeninové torty, detské torty , svadobné poschodové torty, firemný catering, atď. Produkty sa dajú objednať alebo priamo kúpiť na našej prevádzke, kde ponúkame okrem dalšieho zdravého sortimentu aj smoothie alebo kávičku. Sme vždy otvorení novým výzvam a predstavám zákazníka, ak sa ešte v našej ponuke nenachádzajú.

Na prvé sa vraj nezabúda. Pamätáš si na svoje prvé jedlo, ktoré si uvarila a prvý koláč, ktorý si vo svojom živote upiekla?

Tak to si už nepamätám. Jediná dominantná spomienka z detstva je, ako sa mi ako malej zachytili vlasy do mixéra a potom ma musela mama ostrihať. (smiech)

Aké vybavenie je nevyhnutné k výrobe raw koláčikov a raw tort? Postačuje na to bežné kuchynské vybavenie?

Na nejaké jednoduchšie dezerty možno áno, ja som ale vždy odpálila všetky bežné mixéry. Na prevádzke máme profi vybavenie, ktoré ušetrí veľa nervov pri príprave, ktorú si v domácom prostredí už neviem predstaviť.

Aký bol doteraz tvoj najnáročnejší deň v práci?

(úsmev) Je ťažké vybrať jeden, ale asi keď sme pripravovali jednu 6 000 kusovú objednávku. V prvý deň prípravy sme si vypočítali, že pri bežnom tempe nám to bude trvať 10 dní, mali sme však iba 3 dni. Tak tieto 3 dni sú odpoveďou na otázku (úsmev)

Rada maškrtíš? Ktorú z tvojich maškŕt máš ty osobne najradšej a prečo?

Toto je veľmi častá otázka. Keď mám byť úprimná, tak všetky a zároveň žiadny. Milujem všetky naše produkty, nakoľko každý je pre mňa chuťovo dokonalý a vždy keď si po dlhšej dobe dám, opäť sa v tom len utvrdím. Ale keďže ich robíme stovky až tisícky denne, som ich už presýtená.

S akými surovinami pracuješ? Je ťažké zohnať suroviny, aby boli presne podľa tvojich predstáv?

V našich koláčikoch nenájdete muku, cukor, vajíčka, mlieko, margaríny, žiadne umelé farbivá a dochucovadlá. Robíme iba s prírodnými surovinami ako sú oriešky, kokos, datle, kokosový olej a ďalšie. Najčastejšie sladíme medom od lokálnych producentov alebo kokosovým cukrom. Farbu a ozdobu našim koláčikom dávame iba ovocím. Zohnať dodávateľov podľa mojich predstáv bol dlhší proces, ktorým sa oplatilo prejsť, aby som si s čistým svedomím mohla stáť za každou surovinou.

Pripravuješ pre svojich zákazníkov nejaké novinky?

Novinky pripravujeme stále. Najbližšiu kampaň, na ktorú sa veľmi teším, som nevymyslela ja, ale naša Emka. Budú to klasické koláčiky ako je punčový rez, doboška … ale v raw verzii. Naša fantázia nemá limity, takže je sa stále na čo tešiť.

Súhlasíš s výrokom „Láska ide cez žalúdok“?

Nie (úsmev). Láska, a to aj tá k jedlu, ide vždy cez srdiečko.

Všetci máme svoje vízie, plány a sny. Aké sú tvoje profesionálne plány do budúcna?

Čo sa týka profesionálnych plánov, chceme naďalej rásť, otvoriť ďalšiu prevádzku, začínam rozmýšľať aj o zahraničných trhoch. Moja vízia je prinášať produkt s hodnotou zdravia pre ľudí, vytvárať pracovné prostredie, v ktorom ľudia robia čo ich baví, majú možnosť prejaviť seba a svoju kreativitu. Dôležitou hodnotou je pre mňa príroda a zvieratá. Naše výrobky sú bez živočíšnych produktov. Nakoľko živočíšny priemysel je zodpovedný za 91 % odlesňovania a spotreby vody, verím, že môžeme aj malou zmenou výberu koláčika, spraviť v konečnom dôsledku globálnu zmenu s ohľadom na prírodu a zvieratá. A sny, sny musia byť veľké – Nueva Via po celom svete. (úsmev)

Za rozhovor ďakujeme mladej úspešnej podnikateľke – Dianke Samolejovej

Nafotené len pre M magazín.sk fotografkou Zuzanou Grebáčovou

Zdroj:

Začínala bez kapitálu, dnes vyrába stovky až tisícky koláčikov denne! Čím sú sladkosti od Nueva Via Cakes tak výnimočné a v čom spočíva tajomstvo ich chuti? + ROZHOVOR

Velka noc